Συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες – Πόση σημασία δίνεις στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου; – Απαραίτητος Οδηγός

Συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες – Πόση σημασία δίνεις στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου; – Απαραίτητος Οδηγός

Οι υαλοκαθαριστήρες ενός αυτοκινήτου είναι ένα από τα βασικά και πιο αναγκαία εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου. Είναι σχεδιασμένοι να απομακρύνουν σκόνη, βρωμιά και νερό μέσω του συστήματος καθαρισμού του παρμπρίζ. 

Το παράδοξο είναι, ότι ενώ οι περισσότεροι οδηγοί επιθυμούν συνθήκες άνετης και ομαλής οδήγησης, με άριστη ορατότητα, δεν γνωρίζουν το πως πρέπει να ενεργήσουν ώστε να προλάβουν κάποια βλάβη στο σύστημα των υαλοκαθαριστήρων, πριν να είναι πλέον απαραίτητη η ολική αντικατάστασή τους.

Ποιος οδηγός δεν επιζητά την άριστη ορατότητα στο δρόμο κατά την οδήγηση; 

Ποιος οδηγός δεν ενδιαφέρεται για τον καθαρισμό του παρμπριζ του αυτοκινήτου του; 

Αν και οι υαλοκαθαριστήρες είναι υπεύθυνοι για τις παραπάνω ενέργειες και γενικότερα για την ασφάλεια του οδηγού κατά την οδήγηση, οι περισσότεροι οδηγοί δεν τους προσφέρουν την φροντίδα που πρέπει – με αποτέλεσμα την γρήγορη κατάληξη σε βλάβες και δυσκολίες στην λειτουργία τους. 

Υαλοκαθαριστήρες: ποιες είναι οι συνηθέστερες βλάβες και ποιες είναι οι αιτίες πίσω από αυτές 

Windscreen Wiper Replacement
Windscreen Wiper Replacement

Οι υαλοκαθαριστήρες δεν ενεργοποιούνται 

Σε περίπτωση που οι υαλοκαθαριστήρες δεν ενεργοποιούνται γενικώς, σε καμία ταχύτητα και αντιμετωπίζετε προβλήματα και με την ενεργοποίηση του μοτέρ, τότε το πιθανότερο είναι να εντοπίζεται κάποια βλάβη στο ηλεκτρικό κύκλωμα του συστήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα ελέγξει αν υπάρχει ζημιά στον κινητήρα,, σε κάποιο καλώδιο ή σε κάποια ασφάλεια του διακόπτη.

Το μοτέρ δεν υπακούει στις εντολές – οι υαλοκαθαριστήρες ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από μόνοι τους 

Συνήθως, η συχνότερη αιτία που προκαλεί την ακούσια λειτουργία ή απενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου, είναι κάποιο πρόβλημα στις επαφές του ρελέ του διακόπτη. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται έλεγχος ειδικά στο ρελέ αλλά και  γενικά στον διακόπτη, ώστε να εντοπιστεί και να επιλυθεί οποιοδήποτε βραχυκύκλωμα.

Οι υαλοκαθαριστήρες λειτουργούν με πολύ μικρή ταχύτητα –  υπολειτουργούν 

Στην περίπτωση που παρατηρήσατε επανειλημμένα ότι οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σας υπολειτουργούν και κινούνται με εμφανώς μικρότερη ταχύτητα από το φυσιολογικό, τότε πιθανότατα σε μερικά εξαρτήματα του μοτέρ να έχουν συγκεντρωθεί σκουπιδια και ρύποι από την λειτουργία των κινούμενων τμημάτων των υαλοκαθαριστήρων. 

Και σε αυτό το ενδεχόμενο, η επίλυση του προβλήματος απαιτεί την ενασχόληση και βοήθεια κάποιου επαγγελματία για να καθαριστεί ή να αντικατασταθεί το εξάρτημα που έχει βουλώσει από ρύπους με αποτέλεσμα την δυσκολία στην κίνηση ολόκληρου του καθαριστήρα. 

Οι υαλοκαθαριστήρες δεν καθαρίζουν αποτελεσματικά το παρμπριζ – Φθορά στα μάκτρα 

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας οδηγός σχετικά με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του, είναι όταν αυτοί κατά τη λειτουργία τους αδυνατούν να  αποδώσουν στο μέγιστο, αφήνωντας το παρμπρίζ του αυτοκινήτου λερωμένο ή θολό. 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι φυσικά η φθορά στα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων. Όταν τα μάκτρα είναι ταλαιπωρημένα, λόγω μακροχρόνιας χρήσης και παράλειψης αντικατάστασης τους αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων στοιχείων βλάβης, ο καθαρισμός του παρμπρίζ δεν γίνεται επαρκώς. 

Πώς γίνεται η αντικατάσταση των μάκτρων στους υαλοκαθαριστήρες; 

Από την πρώτη στιγμή που θα παρατηρήσετε να δημιουργούνται λεκέδες ή γραμμές από τη φορά των υαλοκαθαριστήρων επάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, μάλλον είναι ώρα να αλλάξετε τα μάκτρα. Η διαδικασία αυτή, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο, στα πλαίσια του προληπτικού service. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντικατάσταση των μάκτρων δεν απαιτεί κάποια εξειδικευμένη τεχνική γνώση, αφού είναι μία διαδικασία γρήγορη, απλή και εύκολα διαχειρίσιμη από κάθε οδηγό. 

άντρας αντικαθιστά τα μάκτρα στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του
άντρας αντικαθιστά τα μάκτρα στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του

Για να αντικαταστήσετε τα μάκτρα στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σας ακολουθήστε απλώς τα παρακάτω βήματα:

  • Πιάστε τον υαλοκαθαριστήρα από το παρμπρίζ και ανασηκώστε τον.
  • Γυρίστε τον υαλοκαθαριστήρα, ώστε το μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα να βρίσκεται προς το τζάμι του παρμπρίζ.
  • Χαλαρώστε τον σφιγκτήρα και βγάλτε το φθαρμένο τμήμα 
  • Τοποθετήστε στη θέση του χαλασμένου, το νέο μάκτρο, μέχρι να ακουστεί “κλικ”. 
  • Γυρίστε τον βραχίονα του υαλοκαθαριστήρα προς τη σωστή φορά, με προσοχή μην δημιουργηθεί ζημιά στο παρμπρίζ. 

Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου – Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα; 

Καθάρισε σχολαστικά τους υαλοκαθαριστήρες  

Η καθαριότητα των υαλοκαθαριστήρων αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για να προλάβεις φθορές και δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την συγκέντρωση ρύπων στα εξαρτήματα τους. 

Έχε λοιπόν στον νου σου ότι τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα θα πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου το καθάρισμα των υαλοκαθαριστήρων για να αποφύγεις γρατζουνιές στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου. 

Καθάρισε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

Μην αφήνεις όλους τους λεκέδες και τα σκουπίδια του παρμπρίζ να καθαριστούν από τους υαλοκαθαριστήρες. Οι πέτρες, τα φύλλα, τα κομμάτια λάσπης κ.α. είναι ρύποι που θα δυσκολέψουν τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν ζημιά στα εξαρτήματα τους.

ξερά φύλλα πάνω από υαλοκαθαριστήρες
ξερά φύλλα πάνω από υαλοκαθαριστήρες

Άλλαξε τα μάκτρα σήμερα 

Η αλλαγή των μάκτρων θα πρέπει να γίνεται και αυτή συστηματικά, όπως ο καθαρισμός των υαλοκαθαριστήρων που αναφέραμε. Παραπάνω αναλύσαμε τη διαδικασία αντικατάστασης των μάκτρων, μία διαδικασία που ο κάθε οδηγός μπορεί να φέρει εις πέρας χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Μην περιμένεις να φθαρούν ολοκληρωτικά για να τα αντικαταστήσεις, αφού τότε θα είναι πλέον πολύ αργά και το σίγουρο είναι πώς θα υπάρχουν ήδη ζημιές στο παρμπρίζ σου από τα χαλασμένα μάκτρα που άργησες να αλλάξεις.

Ενεργοποίησε τους υαλοκαθαριστήρες πάντα σε υγρή επιφάνεια 

Σε περίπτωση που βάλεις τους υαλοκαθαριστήρες σε λειτουργία σε στεγνή επιφάνεια, όχι μόνο θα φθείρεις τα μάκτρα τους, αλλά μπορεί να προκαλέσεις και ζημιά στο τζάμι του παρμπρίζ. Κοίτα το ειδικό δοχείο υγρού για να σιγουρευτείς ότι είναι γεμάτο και μην παραλείπεις να το ελέγχεις όσο πιο συχνά μπορείς. 

snow covered wipers
snow covered wipers

Προσοχή στον πάγο – αφαίρεσε τον σωστά από τους υαλοκαθαριστήρες 

Για να καθαρίσεις αποτελεσματικά και με ασφάλεια τον πάγο από τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου, ενεργοποίησε τη λειτουργία θέρμανσης του παρμπρίζ και μόνο όταν είναι πλέον ζεστό, αφαίρεσε τα κομμάτι πάγου που ακόμα δεν έχουν λιώσει. 

Μην προσπαθήσεις να βγάλεις τον πάγο από το παγωμένο τζάμι και μην ενεργοποιήσεις τους υαλοκαθαριστήρες στην προσπάθεια σου να διώξεις τον πάγο. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved