Μπαταρία Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διάρκεια ζωής της

Μπαταρία Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διάρκεια ζωής της

Πόσα γνωρίζεις για την μπαταρία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την πηγή ενέργειάς τους; 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται σταδιακά ένα από τα must της εποχής μας, με πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως να ανακοινώνουν την καθολική κυκλοφορία τους σε λιγότερο από 10 χρόνια από τώρα. 

Με τις τιμές σιγά σιγά να γίνονται όλο και πιο προσιτές στον μέσο πολίτη, και τις αγορές να αυξάνονται, είναι γεγονός πώς ακόμη πολλοί δε γνωρίζουν όσα πρέπει για το ακριβότερο κομμάτι την ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τη μπαταρία, που περικλείει μέσα της ολόκληρη την επιστήμη γύρω από την ηλεκτροκίνηση. 

Πόσοι γνωρίζουμε πραγματικά για τη νέα αυτή τεχνολογία που σιγά σιγά δείχνει σημάδια πώς θα κυριαρχήσει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας; Ας δούμε παρακάτω, όλα τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μπαταρία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

An electric car charging outdoors
An electric car charging outdoors

Γιατί είναι μεγάλο το κόστος της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου; 

Η μπαταρία που αποτελεί πηγή ενέργειας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι μπαταρία υψηλής τάσης, άρα εκ των πραγμάτων είναι αρκετά ακριβή. Και φυσικά, η τιμή αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος. Ωστόσο, όσο ο καιρός περνάει, οι κατασκευαστές κατορθώνουν να ισορροπήσουν την τιμή με το μέγεθος. Τί σημαίνει αυτό; Σταδιακά, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μικραίνουν σε μέγεθος αλλά προσφέρουν υψηλή αυτονομία και αποδόσεις, με αποτέλεσμα η τιμή τους να φτάνει σε πιο προσιτά επίπεδα. 

Πόση διάρκεια ζωής και χρήσης έχει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου; 

Η διάρκεια ζωής της μπαταρία ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου είναι από τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα όσους σκέφτονται να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμφωνούν στο ότι για περίπου μία 10ετία (8 χρόνια ή 160.000χλμ για την μέγιστη ακρίβεια), ο οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να είναι σχετικά σίγουρος ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου του λειτουργεί με το 70% της χωρητικότητας και ικανότητάς της. Βέβαια, αυτό μπορεί να εξαρτηθεί τόσο από την χρήση και το οδηγικό στυλ του οδηγού όσο και από την αυτονομία του κάθε μοντέλου.  

Η καθημερινή φόρτιση βλάπτει την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου; 

Σε γενικές γραμμές, η καθημερινή φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν βλάπτει την μπαταρία λιθίου , ουτε επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της. 

Battery Range , Fully Charged Electric Car
Battery Range , Fully Charged Electric Car

Πώς διατηρείται η υψηλή απόδοση της μπαταρίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων; 

Κάθε οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτείται να γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξασφαλίσει στην μπαταρία του αυτοκινήτου του υψηλή απόδοση και μακροζωϊα. Ακολουθούν βασικά tips για την προστασία της μπαταρίας: 

  • Μην φορτίζετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας μέχρι το 100% γιατί έτσι ταλαιπωρείται περισσότερο. Προτιμήστε να τη φορτίζετε πιο συχνά, φτάνοντας μέχρι και το 80%, σημείο στο οποίο δίνει με ασφάλεια τη μέγιστη απόδοση και ισχύ. 
  • Μην αφήνετε την μπαταρία να αδειάσει. Το 20% της ενεργειακής της απόδοσης θα πρέπει να είναι το κατώτερο όριο, αλλιώς η μπαταρία θα εξαντλείται και θα φθείρεται, με αποτέλεσμα την μείωση της διάρκειας ζωής της. 
  • Προσέξτε την θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι ομοιόμορφη και σε ουδέτερα πλαίσια, σε συνάρτηση με αυτή της μπαταρίας. Τόσο η πολλή ζέστη, όσο και οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να βλάψουν σε επικίνδυνο βαθμό την μπαταρία με άμεση αρνητική επίδραση στη διάρκεια ζωής και χρήσης της. Μην αφήνετε παρκαρισμένο το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και προσπαθήστε να το αφήνετε κάπου φυλαγμένο από το κρύο και τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες. 
  • Μην χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό το κλιματιστικό στις ζεστές περιόδους του έτους. Η υπερβολική χρήση του μπορεί να βλάψει την απόδοση και λειτουργικότητα της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
  • Οδηγείτε ομαλά και με σύνεση. Οι απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις δεν είναι μόνο επικίνδυνες για εσάς και τους υπόλοιπους οδηγούς, είναι και για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Μόνο η ομαλή οδήγηση μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας θα λειτουργεί με τις ιδανικότερες προϋποθέσεις χωρίς επίδραση στις αποδόσεις της. 
  • Επιλέξτε την αργή φόρτιση και όχι την εύκολη λύση των ταχυφορτιστών. Η αργή φόρτιση είναι το ιδανικό για την μπαταρία του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση της διάρκειας ζωής της. 
  • Φορτίστε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας όταν αυτή είναι κρύα. Αποφύγετε τη φόρτιση μετά από πολύωρη οδήγηση και μεγάλα ταξίδια γιατί τότε η θερμοκρασία της θα είναι ανεβασμένη.  
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved