Υγραεριοκίνηση LPG

Υγραεριοκίνηση LPG: πλεονεκτήματα

Η υγραεριοκίνηση, η κίνηση δηλαδή ενός αυτοκινήτου με τη χρήση υγραερίου, αποτελεί εδώ και χρόνια μία έξυπνη και ποιοτική επιλογή με πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα, τόσο για τον οδηγό και το αυτοκίνητο, όσο και για το περιβάλλον. 

Τί είναι το υγραέριο; 

Vintage photo of multicolor LPG  pistols
Vintage photo of multicolor LPG pistols

Το υγραέριο είναι ένα αέριο μείγμα βουτανίου και προπανίου που εδώ και πολλά χρόνια έχει κερδίσει έδαφος και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως καύσιμη ύλη στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παράγεται κατά τη διύλιση του πετρελαίου και την άντληση του φυσικού αερίου και πέραν της χρήσης του σε αυτοκίνητα χρησιμοποιείται σε γεννήτριες αλλά και σε ψυγεία ως ψυκτικό υλικό. Συχνά, μπορεί να δείτε την ονομασία του συνοδευόμενη με τα αρχικά LPG, που σημαίνουν “Liquid Petroleum Gas” δηλώνοντας την σύσταση και το υλικό από το οποίο το υγραέριο προέρχεται.

Πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση υγραερίου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης; 

Η χρήση υγραερίου ως καύσιμο κίνησης ξεκίνησε το 1940 και μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις πιο ποιοτικές και συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για όποιον επιθυμεί να αλλάξει τον κινητήρα του αυτοκινήτου του από βενζινοκίνητο, σε κάτι πιο οικονομικό αλλά εξίσου αποδοτικό. Στην Ιαπωνία, περίπου το 90% των ταξί χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τους το υγραέριο, στην Ιταλία 1,5 εκατομμύρια οδηγοί εμπιστεύονται την υγραεριοκίνηση, ενώ στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των ενδιαφερομένων που στρέφονται προς την πιο “πράσινη” αυτή επιλογή καυσίμου.  

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Υγραεριοκίνησης; 

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η υγραεριοκίνηση και έχει οδηγηθεί στην επιλογή του υγραερίου ως καύσιμο για το αυτοκίνητο του.

Ας δούμε ποιά είναι αυτά τα στοιχεία που συνεχώς προσελκύουν νέους οδηγούς να στραφούν προς αυτήν την εναλλακτική λύση. 

Οικονομική λύση  

Βάσει ερευνών, έχει αποδειχθεί πως το υγραέριο αποτελεί μία σημαντικά οικονομικότερη επιλογή καυσίμου, σε σχέση με την συμβατική βενζίνη. Συγκεκριμένα, τα έξοδα του οδηγού μπορεί να μειωθούν έως και 40%-50%, στο μισό δηλαδή του κόστους που θα χρειαζόταν στα ίδια χιλιόμετρα με καύση βενζίνης. 

Έτσι, το κόστος μετατροπής του κινητήρα και εγκατάστασης δεξαμενής υγραερίου, δεν αποτελεί τεράστιο έξοδο για έναν καθημερινό οδηγό, αφού γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων κατευθείαν μετά την αλλαγή του αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνητο.

Οικολογική επιλογή 

Υγραεριοκίνηση LPG
Υγραεριοκίνηση LPG

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του υγραερίου ως καύσιμο κίνησης και όχι μόνο, είναι η οικολογική του φύση. Αναμφισβήτητα, από άποψη οικολογίας και τρόπων μετακίνησης φιλικών για το περιβάλλον, η υγραεριοκίνηση αποτελεί την ενδιάμεση επιλογή ανάμεσα στους συμβατικούς βενζινοκινητήρες ή πετρελαιοκινητήρες εσωτερικής καύσης και στα ιδιαίτερα δημοφιλή πλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στατιστικά, ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης στον οποίο τοποθετείται υγραέριο, σε σύγκριση με έναν βενζινοκινητήρα, εκπέμπει 12% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), 40% λιγότερους υδρογονάνθρακες (HC), 60-80% λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx) και 60% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα. 

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι αντιστοιχίες και συγκρίσεις με το πετρέλαιο, αφού οι εκπομπές ρύπων ενός κινητήρα με LPG είναι έως και 90% μειωμένες σε μονοξείδιο του άνθρακα, 80% σε υδρογονάνθρακες και 60% σε οξείδια του αζώτου!

Με τα παραπάνω δεδομένα, το υγραέριο ως καύσιμο κίνησης δεν ονομάζεται άδικα “το πράσινο καύσιμο”, αφού παρατηρείται σημαντική μείωση των ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην μείωση της συνολικής περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ασφάλεια 

Για την κίνηση των αυτοκινήτων, το υγραέριο αναφέρεται ως το ασφαλέστερο καύσιμο που κανείς μπορεί να επιλέξει, αφού από την αρχή της χρήσης του σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, από το 1940 παγκοσμίως και από το 1999 στην Ελλάδα, κανένα ατύχημα δεν έχει προκληθεί από την καύση του.

Παράλληλα, η εγκατάσταση της δεξαμενής του στα αυτοκίνητα πραγματοποιείται πάντα βάσει αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση, ενώ τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται και τοποθετούνται φέρουν πιστοποιητικά ασφαλείας από την αρμόδια κατασκευαστική εταιρεία, η οποία εγγυάται την μέγιστη ασφάλεια του αυτοκινήτου και των επιβατών. 

Η απουσία οξυγόνου στη δεξαμενή, οι επανειλημμένες δοκιμές και το γεγονός ότι σε περίπτωση διαρροής το αέριο δεν συγκεντρώνεται στο αυτοκίνητο, αλλά διαχέεται στο περιβάλλον, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους το υγραέριο καθημερινά αποδεικνύει πως αποτελεί το ασφαλέστερο καύσιμο κίνησης. 

Υψηλές επιδόσεις 

Με ένα σύνολο 116 οκτανίων, σε σύγκριση με την αμόλυβδη βενζίνη που διαθέτει 96, το υγραέριο εγγυάται υψηλές επιδόσεις κινητήρα, χωρίς καμία αμφιβολία. 

Fast LPG Cars - Light Trails
Fast LPG Cars – Light Trails

Στις συσκευές υγραεριοκίνησης τελευταίας γενιάς, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές EURO 5, το βέλτιστο αποτέλεσμα κίνησης είναι σίγουρο αφού εξασφαλίζονται ακριβώς ίδιες επιδόσεις κινητήρα (ταχύτητες, επιταχύνσεις) με αυτές της συνηθισμένης και δημοφιλούς βενζίνης. 

Τέλεια Καύση υγραερίου / Μειωμένες φθορές κινητήρα 

Η τέλεια καύση του, χωρίς κατάλοιπα και ανθρακούχα υπολείμματα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα του υγραερίου αφού έχει ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μην απαιτεί τόσο συχνή και επαναλαμβανόμενη συντήρηση κινητήρα / service. 

Συγκεκριμένα, οι φθορές που μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητο είναι αντίστοιχες με αυτές που προκαλούν όλα τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης, ωστόσο το υγραέριο καθυστερεί την εμφάνιση τους, διατηρώντας τον κινητήρα του αυτοκινήτου σε πολύ καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Παράλληλα, επειδή δεν περιέχει πρόσθετες ουσίες, δεν εμφανίζονται διαβρώσεις στα μέταλλα του κινητήρα, δεν εντοπίζονται σωματίδια άνθρακα στους κυλίνδρους και δεν προκαλούνται φθορές λόγω νοθευμένου καυσίμου, αφού το υγραεριο είναι ένα καύσιμο που δεν είναι δυνατόν να νοθευτεί. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved