Τρυπητές δισκόπλακες: τί προσφέρουν στο αυτοκίνητο και ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν σε αυτό

Τρυπητές δισκόπλακες: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε ένα αυτοκίνητο

Οι τρυπητές δισκόπλακες αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς και συχνές επιλογές που πραγματοποιούν οι σημερινοί οδηγοί, όταν καλούνται να επιλέξουν τα δισκία των φρένων που είναι καλύτερα και κατάλληλα για το αυτοκίνητο τους. 

Τί είναι οι τρυπητές δισκόπλακες; 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των τρυπητών δισκόπλακων; 

Μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο αυτοκίνητο μου από τη χρήση τρυπητών δισκόπλακων;

Οι απορίες αυτές αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κάθε οδηγός που ενδιαφέρεται για τις τρυπητές δισκόπλακες να έχει ενημερωθεί πλήρως για να πραγματοποιήσει την καλύτερη επιλογή για το αυτοκίνητο του. 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε όλα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την εφαρμογή και την χρήση των τρυπητών δισκόπλακων σε ένα αυτοκίνητο, ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες πληροφορίες για το σύστημα πέδησης και την μέγιστη απόδοση του. 

Τι είναι οι τρυπητές δισκόπλακες; 

disk brake
disk brake

Όταν ένας οδηγός πιέζει το πεντάλ ώστε να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του με τη βοήθεια των φρένων, τα τακάκια που βρίσκονται πάνω στην δαγκάνα πιέζονται πάνω στην δισκόπλακα. Επειδή στο σημείο αυτό, η επαναλαμβανόμενη τριβή προκαλεί μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, σημαντικό είναι να προβλέπεται η άμεση ψύξη των φρένων. 

Αυτό, λοιπόν, επιτυγχάνεται από τις τρυπητές δισκόπλακες, τη σχεδίαση και τη λειτουργία τους. Οι τρύπες που βρίσκονται στην επιφάνεια της δισκόπλακας συμβάλλουν ώστε να περνάει αέρας μέσα από αυτές και έτσι να ψύχεται ευκολότερα το σύστημα των φρένων του αυτοκινήτου.  

Οι τρυπητές δισκόπλακες, όπως και ονομάζονται, είναι δισκόπλακες που τοποθετούνται στα δισκόφρενα των αυτοκινήτων και διαθέτουν οπές και ανοίγματα, σε αντίθεση με άλλες απλές δισκόπλακες.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν οι τρυπητές δισκόπλακες στα αυτοκίνητα;

Ψύξη φρένων 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, βασικό πλεονέκτημα των τρυπητών δισκόπλακων είναι το γεγονός ότι παρέχουν σημαντική βοήθεια στη διαδικασία ψύξης των φρένων μετά την υπερθέρμανση του από το φρενάρισμα. 

Οι οπές και οι εγκοπές που οι τρυπητές δισκόπλακες διαθέτουν, συμβάλλουν στην διαδικασία ψύξης του συστήματος πέδησης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της απόδοσης και της ασφάλειας του αυτοκινήτου. 

Καθαρή επιφάνεια τακακιού

Male mechanic holding flashlight and examining brake pads
Male mechanic holding flashlight and examining brake pads

Οι τρύπες ή οι χαράξεις των δισκοπλακων συμβάλλουν επίσης στην διατήρηση του τακακιού του αυτοκινήτου καθαρού, με την αφαίρεση του παλιού υλικού τριβής.

Καλύτερη λειτουργία φρένων τις υγρές μέρες

Οι τρυπητές δισκόπλακες συμβάλλουν στο καλύτερο “δάγκωμα” στα τακάκια κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης του συστήματος πέδησης. Παράλληλα, όταν συσσωρεύεται υγρασία, οι τρύπες παρέχουν στα υγρά αυτά μία έξοδο, κάνοντας τα εξαρτήματα των φρένων πιο στεγνά από ότι θα ήταν αν οι δισκόπλακες ήταν απλές, χωρίς οπές. 

Υποστήριξη σε βαρέα αυτοκίνητα 

Στα πιο βαριά αυτοκίνητα, οι τρυπητές δισκόπλακες είναι δυνατόν να παρέχουν υψηλή υποστήριξη και περισσότερη στιβαρότητα. Ωστόσο, σημασία πρέπει να δίνεται στις άκρες, τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική ώστε να είναι σωστά και δυνατά κατασκευασμένες για να αποτρέψουν την καταστροφή της δισκόπλακας σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Υψηλές επιδόσεις 

Στο ίδιο πλαίσιο με την υποστήριξη σε ένα βαρύ αυτοκίνητο, οι τρυπητές δισκόπλακες παρέχουν εξίσου σταθερότητα και στήριξη σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο. Σε αντίθεση με άλλους τύπους δισκοπλακων, οι τρυπητές δισκόπλακες διαθέτουν την κατάλληλη σχεδίαση και αντοχή ώστε να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο, αφού εγγυημένα προσφέρουν τις προϋποθέσεις για ένα πλήρως αποτελεσματικό και ανθεκτικό σύστημα πέδησης. 

Καθημερινή οδήγηση  

Σε μία συστηματική βάση οδήγησης, αυτό που πρέπει να αναζητάτε είναι το σταθερό δάγκωμα στα τακάκια και η καλή τριβή με τον δίσκο, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα άμεσο και ταυτόχρονα ισχυρό σταμάτημα, σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να εξασφαλίσετε αν βάλετε τρυπητές δισκόπλακες. Οι οπές προσφέρουν στο αυτοκίνητο και τον οδηγό συνεχή απόδοση, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή στο πεντάλ των φρένων. Η διαδικασία αυτή φυσικά προσφέρει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται ένας οδηγός για να είναι απόλυτα σίγουρος ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση άμεσου φρεναρίσματος. 

Car break disc on black background close up
Car break disc on black background close up

Ποια είναι τα μειονεκτήματα που κρύβουν οι τρυπητές δισκόπλακες; 

Μικρότερη διάρκεια ζωής 

Οι τρυπητές δισκόπλακες, καθώς διαθέτουν πιο περιορισμένη επιφάνεια τριβής από αυτές με απλή σχεδίαση, δεν φημίζονται για την απεριόριστη διάρκεια ζωής και χρήσης τους. Πράγματι, αν χρησιμοποιείτε συχνά το αυτοκίνητο σας με τρυπητές δισκόπλακες, το σίγουρο είναι ότι θα χρειάζεστε αρκετά συχνά αλλαγή, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις δισκοπλακων. Παράλληλα, αν συνηθίζετε να φρενάρετε έντονα και απότομα, οι πιθανότητες οι τρυπητές δισκόπλακές σας να χρειάζονται συχνά αντικατάσταση, μοιραία αυξάνονται κατά πολύ. 

Πλήρης αντικατάσταση 

Παράλληλα με τη διάρκεια ζωής των τρυπητών δισκοπλάκων που είναι αποδεδειγμένα μειωμένη σε σχέση με άλλου είδους δισκόπλακες, ένα σχετικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι αν συμβεί κάτι στην επιφάνεια των δισκοπλακων με οπές, τότε απαιτείται ολική αντικατάσταση. Σε αντίθεση με τις απλές δισκόπλακες, όταν οι τρυπητές δεχθούν κάποια φθορά, είναι αδύνατη η αντικατάσταση μόνο της επιφάνειας ή η επιφανειακή επίστρωση, ενώ χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή. Έτσι, για να είστε σίγουροι ότι οι δισκόπλακες σας προσφέρουν πλήρη λειτουργικότητα στο σύστημα πέδησης αλλά και σε όλο το αυτοκίνητο, θα πρέπει να είστε έτοιμη να διαθέσετε ποσά για την πλήρη αντικατάσταση τους. 

Θόρυβος κατά την πέδηση 

partial view of mechanic in sneakers pressing brake pedal in car
partial view of mechanic in sneakers pressing brake pedal in car

Κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος, από το σημείο που τα τακάκια ακουμπάνε τις οπές τις δισκόπλακας είναι πολύ πιθανό να παραχθεί ένας έντονος ήχος. Ναι, όλα τα φρένα παράγουν έναν περίεργο ήχο από την φθορά των τακακιών. Όμως, το θέμα με τις τρυπητές δισκόπλακες είναι ότι ο ήχος αυτός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός όσο αυξάνεται, ειδικά στα πιο βαριά αυτοκίνητα των οποίων ο ήχος από τα τακάκια και τις οπές είναι αρκετά έντονος. 

Αξίζουν οι τρυπητές δισκόπλακες; 

Ανάλογα με τον τύπο αυτοκινήτου που διαθέτετε, τον τρόπο οδήγησης αλλά και το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε, οι τρυπητές δισκόπλακες διαθέτουν χαρακτηριστικά που είτε θα λατρέψετε είτε θα σας κάνουν να επιλέξετε κάποιο είδος δισκόπλακας χωρίς οπές ή εγχαράξεις. 

Αναμφισβήτητο είναι, ότι όσον αφορά την οδήγηση σε υγρά κλίματα αλλά και την διαδικασία ψύξης του συστήματος πέδησης του αυτοκινήτου, οι τρύπες στις δισκόπλακες αυτές παρέχουν τόσο στον οδηγό όσο και σε όλο το αυτοκίνητο την ασφάλεια που απαιτείται για μία άνετη οδήγηση. Παρόλα αυτά, τα μειονεκτήματα τους είναι, για πολλούς, καταλυτικής σημασίας και πολλοί είναι αυτοί που δεν αποχωρίζονται τις συμβατικές, απλές δισκόπλακες. Εσείς, τι θα επιλέξετε; 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved