Είναι το Blue Gas η μεγάλη ανατροπή στον χώρο των καυσίμων;

Είναι το Blue Gas η μεγάλη ανατροπή στον χώρο των καυσίμων; 

Αν είστε από αυτούς που συνεχώς ψάχνουν και ενημερώνονται σχετικά με τα καύσιμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την οικολογική οδήγηση κ.α., τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει μερικές από τις συζητήσεις γύρω από το blue gas, που τα τελευταία χρόνια αναμφίβολα έχει διχάσει τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. 

Αν, από την άλλη, δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το blue gas και τη χρήση του, λογικό είναι να σας γεννιούνται οι εξής απορίες: 

Τι είναι το Blue gas;

Ποια η σχέση του blue gas με τα αυτοκίνητα; 

Γιατί το blue gas έχει δημιουργήσει τόσες συζητήσεις στον χώρο της αυτοκίνησης του 2021; 

Ποια η σχέση του blue gas με την ηλεκτροκίνηση; 

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εξελίσσονται συνεχώς και όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πασχίζουν για τη δημιουργία αυτοκινήτων με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ουσιών, όλοι πίστευαν ότι το μέλλον βρίσκεται στην ηλεκτροκίνηση.

Και κάπου τότε εμφανίστηκε το blue gas. 

Τί είναι το blue gas; 

Το μπλε αέριο, ουσιαστικά, είναι ένα υγρό καύσιμο υδρογονάνθρακα που αποτελείται κατά κύριο λόγο από οξυγόνο και μονοξειδιο του άνθρακα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι δημιουργείται από ατμό πάνω σε θερμό οπτάνθρακα, δημιουργώντας καύσιμη ύλη με μία διαδικασία χωρίς CO2. 

Με λίγα λόγια, αντί να διυλιστεί από πετρέλαιο, δημιουργείται από πρώτες ύλες άνθρακα και υδρογόνου. 

Τι εκπέμπεται κατά την χρήση του blue gas ως καύσιμη ύλη; 

Η μεγαλύτερη καινοτομία όσον αφορά το blue gas και την χρήση του ως καύσιμο στα αυτοκίνητα είναι το γεγονός ότι αντί να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και άλλα βλαβερά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο στοιχεία, εκπέμπει μόνο νερό και θερμότητα. Έτσι, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι αποτελεί μία ιδιαίτερα οικολογική εναλλακτική καύσιμης ύλης, ενώ παράλληλα δημιουργούνται πολλές απορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα του συγκριτικά με αυτά της ηλεκτροκίνησης. 

Ηλεκτροκίνηση vs blue gas 

Electric car on blue gas station. Blue car and electric plug for char
Electric car on gas station. Blue car and electric plug for char

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, η Tesla, λέγεται ότι με την εμφάνιση του blue gas άρχισε να απειλείται, αφού σταδιακά μπορεί να χάσει την κυριαρχία της κατασκευής των πιο οικολογικών αυτοκινήτων που ακολουθούν λειτουργίες ηλεκτροκίνησης.

Ας το δούμε στην πράξη. Ποιο μειονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων  ενδέχεται να αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για την εξέλιξη και κυριαρχία του blue gas; 

Χρονοβόρα επαναφόρτιση

Το βασικό μειονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχετίζεται με τον χρόνο που απαιτείται για την φόρτιση του αυτοκινήτου με ηλεκτρική ενέργεια ώστε να λειτουργήσει ομαλά και αποτελεσματικά. 

Πράγματι, με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με μπαταρία και ηλεκτρική ενέργεια, ο οδηγός πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένος και συνειδητοποιημένος ότι θα πρέπει να περιμένει αρκετά για να φορτίσει την μπαταρία του αυτοκινήτου του και να μπορέσει να το οδηγήσει ξανά. Ειδικά σε περίπτωση ταξιδιού, το δεδομένο αυτό πρέπει να είναι πάντα στο νού των επιβατών. 

Αντίθετα, λοιπόν, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όσον αφορά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν blue gas ως βασική καύσιμη ύλη, δεν απαιτούν από τον οδηγό τους να περιμένει πολλές ώρες για να μπορέσει να το οδηγήσει με ασφάλεια και άνεση ξανά. 

Ο ανεφοδιασμός των αυτοκινήτων με μπλε αέριο αποτελεί μία σύντομη διαδικασία και το σίγουρο είναι ότι διαρκεί περισσότερο από ότι η επαναφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αν γίνει η σύγκριση με τα ίδια δεδομένα και τις ίδιες συνθήκες οδήγησης. Με λίγα λόγια, από άποψη απόδοσης το blue gas ωφελεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα δεν χρειάζεται αναμονή ωρών για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό καυσίμου. 

Είναι ασφαλές το blue gas; 

Ακόμη κι αν πρόκειται για αέριο, η χρήση του blue gas ως καύσιμη ύλη για το αυτοκίνητο σας αποτελεί μία ασφαλή επιλογή. Παρόλο που γενικά τα αέρια στοιχεία είναι εύφλεκτα, το blue gas λόγω των συστατικών στοιχείων του, δεν αποτελεί βαριάς μορφής αέριο και έτσι το πιθανότερο είναι ότι σε περίπτωση διαρροής, θα διαλυθεί πριν προλάβει να συγκεντρωθεί στο έδαφος. 

Μειονεκτήματα blue gas 

Σταθμοί ανεφοδιασμού blue gas 

blue gas station and convenience
blue gas station and convenience

Το βασικότερο μειονέκτημα που παρουσιάζει το blue gas και η χρήση του ως καύσιμη ύλη για αυτοκίνητα πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών είναι το γεγονός ότι οι σταθμοί ανεφοδιασμού, είναι ακόμα….δυσεύρετοι. Αναμφισβήτητα, σε σχέση με τα παραδοσιακά βενζινάδικα, αλλά και με τους σταθμούς επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν αρχίσει σταδιακά να πληθαίνουν, οι σταθμοί ανεφοδιασμού για μπλε αέριο, βρίσκονται ακόμα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι, ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ακόμα δεν επενδύουν για την κατασκευή αυτοκινήτων που λειτουργούν με blue gas, αφού λόγω των περιορισμένων σταθμών ανεφοδιασμού, η ζήτηση είναι μάλλον χαμηλότερη από ότι περίμεναν. 

Τα πρώτα βήματα του blue gas 

Και ενώ μιλάμε για τα πλεονεκτήματα του blue gas και τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να φέρει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε δεύτερη μοίρα, πρέπει να αναλογιστούμε το γεγονός ότι το μπλε αυτό αέριο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Για τον λόγο αυτό, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ακόμη επιφυλακτικές και δύσπιστες ως προς την αξία και το μέλλον του blue gas ως βασική καύσιμη ύλη. 

Ειναι το blue gas ο μεγάλος ανταγωνιστής της ηλεκτροκίνησης; 

Στο πλαίσιο της οδήγησης με δεδομένα οικολογίας, είναι φανερό ότι το blue gas εμφανίζεται ως μία δυναμική εναλλακτική επιλογή ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον. Και ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν σε αυτό ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό της ηλεκτροκίνησης αλλά εξίσου “πράσινο”, άλλες δείχνουν ένα πιο συγκρατημένο πρόσωπο χωρίς να προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις και κατασκευές.

Στον ανταγωνισμό ανάμεσα στην ηλεκτροκίνηση και το blue gas, ο νικητής μάλλον θα αναδειχθεί όταν και τα δύο γίνουν προσιτά για τους κοινούς οδηγούς. Εσείς, πώς πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον στην οδήγηση – ηλεκτρικό ή μπλε; 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved