Ρεκτιφιέ κινητήρα – Αξίζει η επισκευή;

Ρεκτιφιέ κινητήρα – Αξίζει η επισκευή; 

Οδηγείς το αυτοκίνητο σου και ακούς συχνά ένα περίεργο “χτύπημα” από τον κινητήρα; 

Η πίεση λαδιού πέφτει ξαφνικά; Ανάβει προειδοποιητικά η λυχνία για τον κινητήρα; Τότε μάλλον ήρθε η ώρα να ρίξεις μία ματιά στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου. 

Πηγαίνοντας το στο συνεργείο, αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, ο αρμόδιος μηχανικός θα σου πει ότι οι επιλογές σου είναι δύο: η αντικατάσταση ή το ρεκτιφιέ του κινητήρα. 

Και αυτή είναι η στιγμή που αναρωτιέσαι. 

Το ρεκτιφιέ ή η αντικατάσταση είναι η πλέον κατάλληλη λύση;

Τι οφέλη προσφέρει το ρεκτιφιέ στον κινητήρα; 

Είναι το ρεκτιφιέ κινητήρα η πιο οικονομική και ταυτόχρονα αποδοτική επιλογή; 

Τί είναι το ρεκτιφιέ κινητήρα; 

Checking engine
Checking engine

Η γαλλική λέξη “ρεκτιφιέ” ουσιαστικά σημαίνει επιδιόρθωση. Όταν μιλάμε για ρεκτιφιέ κινητήρα εννοούμε την ολική επαναφορά / επιδιόρθωση της μηχανής στην αρχική του κατάσταση ως τρόπο επίλυσης φθορών και προβλημάτων με στόχο την πλήρως αποδοτική λειτουργία του, σαν να πρόκειται για εντελώς καινούργιο κινητήρα. 

Η ολοκληρωτική αυτή επιδιόρθωση του κινητήρα στην αρχική εργοστασιακή του κατάσταση, το σωστό ρεκτιφιέ, χωρίζεται σε 3 φάσεις: το ρεκτιφιέ του στροφάλου και των κουζινέτων, το ρεκτιφιέ του κυλίνδρου και το ρεκτιφιέ των βαλβίδων και των εδρών τους. 

Ποιες είναι οι συχνότερες βλάβες ενός κινητήρα; 

Car engine problem
Car engine problem

Οι περισσότερες βλάβες που συχνά συναντώνται στον κινητήρα προκαλούνται από τη θερμότητα. Είτε λόγω υπερβολικής τριβής, είτε λόγω δυσλειτουργίας του κυκλώματος ψύξης, ο κινητήρας πολλές φορές υπερθερμαίνεται επηρεάζοντας την λειτουργία του και οδηγώντας σε βλάβες. Τα ζητήματα που οδηγούν σε φθορές του κινητήρα είναι τα εξής: 

 • Κατεστραμμένη αντλία λαδιού
 • Σπασμένη αντλία νερού
 • Κατεστραμμένος θερμοστάτης 
 • Χαμηλή στάθμη λαδιού
 • Χρήση παλιού λιπαντικού λαδιού ή κακής ποιότητας 

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι συμβατή με τη δική σας περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι σταδιακά προκαλεί ή έχει ήδη προκαλέσει πρόβλημα στον κινητήρα και τα εξαρτήματα του. 

Μάλλον ήρθε η ώρα για το ρεκτιφιέ. 

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά το ρεκτιφιέ ενός κινητήρα; 

Για να προχωρήσει ο μηχανικός στο ρεκτιφιέ του κινητήρα πρέπει πρώτα να τον απομονώσει από το υπόλοιπο σύστημα του αυτοκινήτου ή της μηχανής και σταδιακά να αρχίσει την αποσυναρμολόγηση του. 

Αφού ο κινητήρας αποσυναρμολογηθεί πλήρως, καθαριστεί από βρωμιές και άλλα κατάλοιπα καύσης και ελεγχθεί για τυχόν επιπρόσθετες βλάβες, όλα τα κατεστραμμένα και προβληματικά ανταλλακτικά αντικαθίστανται με νέα, που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωτική  ανανέωση του κινητήρα. Τα νέα ανταλλακτικά τοποθετούνται στον κινητήρα ο οποίος συναρμολογείται εκ νέου και είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει ξανά. 

Ποια ανταλλακτικά αντικαθίστανται συνήθως κατά το ρεκτιφιέ του κινητήρα; 

Metal car engine spare part on black background
Metal car engine spare part on black background

Τις περισσότερες φορές, όταν πραγματοποιείται ρεκτιφιέ σε έναν κινητήρα, αντικαθίστανται μερικά μόνο σημεία και ανταλλακτικά. Γενικά, είναι δυνατόν για παράδειγμα να αντικατασταθεί μία μόνο κυλινδροκεφαλή, καθώς πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να ανακατασκευαστεί ολόκληρος ο κινητήρας.  

Τα πιο συνηθισμένα ανταλλακτικά που τις περισσότερες φορές απαιτείται η αντικατάσταση τους κατά τη διαδικασία του ρεκτιφιέ είναι η αντλία λαδιού, τα ελατήρια των βαλβίδων του κινητήρα, ο ιμάντας χρονισμού, η αλυσίδα, το σύστημα στεγανοποίησης (και τα λαστιχάκια 0-rings), τα ρουλεμάν και τα παρεμβύσματα. 

Αντίθετα, εξαρτήματα όπως οι εκκεντροφόροι άξονες, οι στροφαλοφόροι άξονες και τα έμβολα, που αποτελούν τα κύρια μέρη και ανταλλακτικά του κινητήρα, αντικαθίστανται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η αντικατάστασή τους θεωρείται απόλυτα αναγκαία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρεκτιφιέ του κινητήρα; 

Με την αντικατάσταση των ανταλλακτικών του κινητήρα που δυσλειτουργούν και την επαναφορά του κινητήρα στο σύνολο του στις αρχικές εργοστασιακές του συνθήκες, εξασφαλίζεται  η συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας ολόκληρου του αυτοκινήτου ή της μηχανής. 

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη που προσφέρει το ρεκτιφιέ στην απόδοση και λειτουργία του κινητήρα και κατ επέκταση στην λειτουργία του οχήματος, είναι τα εξής: 

 • Επέκταση διάρκειας ζωής κινητήρα – όσο περισσότερα ανταλλακτικά αντικαθίστανται, τόση μεγαλύτερη η επέκταση ζωής του κινητήρα.
 • Αύξηση δύναμης και ισχύος κινητήρα 
 • Μείωση των ρύπων που εκπέμπονται στο περιβάλλον. 
 • Ανακύκλωση ανταλλακτικών – με την επιλογή του ρεκτιφιέ αν αποφασίσετε να αξιοποιήσετε μεταχειρισμένα εξαρτήματα κινητήρα μειώνετε τα απορρίμματα που πετιούνται καθημερινά στο περιβάλλον. Παράλληλα, η κατασκευή ενός κινητήρα είναι μία διαδικασία που απαιτεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας, τα οποία με την επιλογή του ρεκτιφιέ φυσικά και εξοικονομούνται.
 • Οικονομία – το ρεκτιφιέ συμβάλλει άμεσα στην μείωση των εξόδων του οδηγού αφού μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.
 • Συνδεσιμότητα με ECU – μερικές φορές, όταν γίνεται αντικατάσταση ολόκληρου του κινητήρα με έναν εντελώς καινούργιο, υπάρχουν προβλήματα συνδεσιμότητας και επικοινωνίας του ECU με τον νέο αυτόν κινητήρα. Στην περίπτωση του ρεκτιφιέ, η συνδεσιμότητα παραμένει ίδια, χωρίς ανάγκη επαναπρογραμματισμού του ECU ή και ενδεχόμενης αλλαγής του. 

Μπορεί να γίνει ρεκτιφιέ σε όλους τους κινητήρες; 

Σε γενικές γραμμές, ναι, είναι δυνατό το ρεκτιφιέ σε οποιονδήποτε τύπο κινητήρα κι αν χρειαστεί. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της βλάβης καθώς μερικές φορές δεν είναι μόνο μερικά ανταλλακτικά που πρέπει να αντικατασταθούν για να λειτουργήσει πάλι ο κινητήρας σαν καινούργιος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, που η αντικατάσταση μερικών ανταλλακτικών δεν θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος, συστήνεται η ολική αντικατάσταση του κινητήρα. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved