Ράλλυ Ακρόπολις 2021: To “Ράλλυ των Θεών” επιστρέφει

Ράλλυ Ακρόπολις 2021: To “Ράλλυ των Θεών” επιστρέφει 

8 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που το Ράλλυ Ακρόπολις έγραψε την ιστορία του με την 59η έκδοση του, όμως φαντάζει αιώνας στους χιλιάδες θαυμαστές της διοργάνωσης, πράγμα απόλυτα λογικό αφού από το 2013 έως και το 2018 το Ράλλυ Ακρόπολις περιορίστηκε σε Ευρωπαϊκού επιπέδου Πρωτάθλημα αλλά και τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει γενικά η διεξαγωγή του. 

Κι όμως, το 2021 είναι το έτος που θα γίνει αυτό που όλοι οι φίλοι της διοργάνωσης μηχανοκίνητου αθλητισμού περίμεναν. 

Off road
Rally Acropolis Off road

Μόλις λίγες μέρες πριν πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακοίνωση πως το WRC επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα, στρέφοντας τα φώτα ξανά στο Ράλλυ Ακρόπολις. Με την ανακοίνωση της επιστροφής της διοργάνωσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 9-12 Σεπτεμβρίου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για τα , με την ανυπομονησία και τον ενθουσιασμό να φτάνουν στα ύψη. 

Έτσι, για να μπούμε κι εμείς λίγο στο κλίμα αναμονής για τον φετινό Σεπτέμβρη, παρακάτω θα κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία της διοργάνωσης αλλά και στα σημαντικότερα γεγονότα που άφησαν εποχή!

Used Racing Car Tires - Ράλλυ Ακρόπολις
Used Racing Car Tires – Ράλλυ Ακρόπολις

Η Αρχή του Ράλλυ Ακρόπολις 

Το 1951, παίρνει μορφή μία ιδέα μίας ομάδας οδηγών με την διοργάνωση ενός αγώνα δρόμου με την υποστήριξη της Shell. Η διαδρομή 1923 χιλιομέτρων, ξεκινά από την Αθήνα, περνώντας κατά σειρά κι από άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, Τρίπολη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, ξανά Θεσσαλονίκη, με κατάληξη και πάλι στην Αθήνα. 

Λόγω της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε ο αγώνας αυτός, την επόμενη χρονιά, το 1952, η ΕΛΠΑ ανέλαβε ολόκληρη της διοργάνωση, καταλήγοντας άμεσα, την ακριβώς επόμενη χρονιά (1953) σε διοργάνωση διεθνούς κλίμακας – με ιδιαίτερα ικανούς οδηγούς να παίρνουν μέρος από όλο τον κόσμο.

Η εξέλιξη του Ράλλυ Ακρόπολις

Το Ράλλυ Ακρόπολις δεν χρειάστηκε πολύ καιρό μέχρι να συνεπάρει οδηγούς και θαυμαστές από τις πίστες, τις σκληρές διαδρομές και τις συνθήκες στις οποίες καλούνταν να ανταπεξέλθουν οι διαγωνιζόμενοι. Γρήγορες στροφές, απότομες εναλλαγές, υψηλές θερμοκρασίες και πολλή….πολλή σκόνη ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το Ράλλυ και το καθιστούσαν ένα από τα πλέον αγαπητά στο παγκόσμιο κοινό.

Έτσι, σταδιακά δεν άργησε να έρθει η αναγνώριση από πλευράς εξωτερικών παραγόντων. Η πρώτη φορά που ο αγώνας διεκπεραιώθηκε στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν 9 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση του, το 1960 παραδίδοντας στη συνέχεια 13 χρόνια μετά τα ηνία του στο Παγκοσμίου επιπέδου και φήμης Πρωτάθλημα WRC. 

Πράγματι, το 1973 το WRC (World Rally Championship) δήλωσε πρώτη φορά το ενδιαφέρον του σχετικά με την διοργάνωση του εθνικού μας αγώνα και φυσικά το βήμα αυτό ήταν που αμέσως απογείωσε την επιτυχία του αγώνα στα ύψη. 

Το Ράλλυ Ακρόπολις στην Κορυφή 

Radio controlled car model in race on dirt track - Ράλλυ Ακρόπολις
Radio controlled car model in race on dirt track – Rally Acropolis

Καθόλου δύσκολο δεν είναι να αντιληφθεί κανείς την ονομασία “Ράλλυ των Θεών” που συχνά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το Ράλλυ Ακρόπολις, αφού από την στιγμή που ξεκίνησε να διοργανώνεται υπό την αιγίδα του WRC, η επιτυχία και η αγάπη του κόσμου ήταν αδιανόητα μεγάλη. 

Για δύο περίπου δεκαετίες, το Ράλλυ Ακρόπολις βρισκόταν πραγματικά στην κορυφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αναδεικνύοντας πολλούς επίδοξους και ικανούς οδηγούς αλλά και πολλά από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Ονόματα όπως ο Γιώργος Μπούργος, γνωστός και ως “Ταρζάν”, ο Άρης Βώβος και ο Κώστας Στεφανής έμειναν φυσικά στην ιστορία προσφέροντας στιγμές συγκινήσεων στη διαδρομή. 

Παράλληλα, εκείνος που πραγματικά ξεχώρισε κατακτώντας τον τίτλο του νικητή της διοργάνωσης 5 από τις 7 φορές που συμμετείχε στο Ράλλυ Ακρόπολις, ήταν ο Σκωτσέζος Κόλιν ΜακΡέι, με το όνομα του να θυμίζει σε πολλούς ένδοξες στιγμές παγκοσμίου φήμης οδηγών. 

Το Ράλλυ σε παύση 

Το 2013, με τη χώρα να μας να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ο ελληνικός αγώνας “Ράλλυ Ακρόπολις” βγήκε από τη λίστα συμμετεχόντων και διαδρομών του WRC. Συνέχισε βέβαια να διοργανώνεται με την αρωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όμως η αίγλη της διοργάνωσης είχε πια χαθεί. Η οριστική παύση ήταν πλέον θέμα χρόνου, όπως και έγινε το 2018. 

Το Ράλλυ Ακρόπολις ξαναγράφει ιστορία 

Acropolis
Acropolis

Η επάνοδος του Acropolis Rally είναι γεγονός. 

Μετά την αποχώρηση της Χιλής από τη λίστα για το WRC λόγω κορονοϊού, αποφασίστηκε από την Διοργανώτρια αρχή πώς είναι πλέον η στιγμή να γυρίσει η Ελλάδα στο Παγκόσμιο αυτό Πρωτάθλημα, θυμίζοντας ένδοξες στιγμές αίγλης. 

Τον Σεπτέμβριο του 2021, από τις 9 έως τις 12 του μήνα, θα διεξαχθεί το Rally Acropolis ξανά στη χώρα μας, φιλοξενώντας για 39η φορά το WRC σε ελληνικό έδαφος. Αυτή τη φορά, η Λαμία έχει την τιμητική της, αφού θα είναι το επίκεντρο του αγώνα, μέσα σε μία διαδρομή περίπου 4,30 χιλιομέτρων.

Διαδρομές 2021 Rally Acropolis 

Πρώτη μέρα: από Αθήνα με κατεύθυνση προς Κορινθία οι διαγωνιζόμενοι θα αγωνιστούν στις ειδικές “Άγιοι Θεόδωροι” και “Λουτράκι”. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί δεύτερο πέρασμα της δημοφιλούς ειδικής διαδρομής “Άγιοι Θεόδωροι”, ακολουθώντας οι επίσης γνωστές ειδικές “Θήβα” και “Ελάτεια”. 

Δεύτερη μέρα: 6 ειδικές 133,34 χιλιομέτρων (Παύλιανη, Γραβιά, Βωξίτες, Ελευθεροχώρι και ξανά Παύλιανη και Ελευθεροχώρι) με απαραίτητες στάσεις για service σε Ιτέα και Λαμία. 

Racing track
Racing track in Rally Acropolis

Τρίτη μέρα: 3 ειδικές αγωνιστικές διαδρομές 68,46 χιλιομέτρων θα διεξαχθούν την καταληκτική αυτή μέρα με μεγαλύτερη την λεγόμενη “Πύργος” μετά την οποία οι οδηγοί θα κληθούν να αγωνιστούν στην ειδική “Ταρζάν” (το όνομα της οποίας είναι προς τιμήν του Έλληνα Γιώργο Μπούργο). 

↟ sports car in the road dust on the forest rally track on a Sunny day
↟ sports car in the road dust on the forest rally track on a Sunny day

Αντίστροφη Μέτρηση 

Τα 8 χρόνια απουσίας από το WRC ήταν αρκετά ώστε όλοι οι θαυμαστές των αγώνων παγκοσμίως να νιώσουν το αίσθημα νοσταλγίας προς τον ελληνικό αγώνα κι έτσι όλοι πλέον αναμένουν τη δυναμική επιστροφή. 

Ο φετινός Σεπτέμβρης ,αν μη τι άλλο, θα είναι δυναμικός και όλοι οι Παράγοντες διοργάνωσης υπόσχονται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα κάνει όλους τους προβολείς να στρέψουν προς τη χώρα μας και το ένδοξο “Ράλλυ των Θεών”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved