Διαφορά κατανάλωσης ανάμεσα σε βενζίνη και αέριο (LPG): Τι συμφέρει περισσότερο το 2021;

Διαφορά κατανάλωσης ανάμεσα σε βενζίνη και αέριο (LPG): Τι συμφέρει περισσότερο το 2021; 

Βενζίνη ή υγραέριο; Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις και σκέψεις που απασχολούν τους νέους οδηγούς αλλά και πολλούς από τους πιο παλιούς που επιθυμούν να βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων όσον αφορά το αυτοκίνητο τους.

Τελικά, ανάμεσα στη βενζίνη και το αέριο ποιο είναι οικονομικότερο και ποιο συμφέρει περισσότερο στην σημερινή εποχή; 

Complex for filling a car with LPG gas at a gas station
Complex for filling a car with LPG gas at a gas station

Η βενζίνη αποτελώντας την πιο δημοφιλή λύση εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχει αποδείξει ότι πρόκειται για τη βασική επιλογή καύσιμης ύλης που προτιμούν και επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι Έλληνες οδηγοί.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, με την τιμή της αμόλυβδης να φτάνει συχνά σε απαγορευτικά και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αλλά και με την τάση του γενικού πληθυσμού για πιο πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, στη ζωή των σύγχρονων οδηγών έχει μπει πολύ δυναμικά η πολλά υποσχόμενη υγραεριοκίνηση. 

Ποια είναι τα βασικά σημεία της διαφοράς κατανάλωσης ανάμεσα στο υγραέριο και τη βενζίνη; 

Το υγραέριο ή η βενζίνη προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία βάσει απόδοσης; 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε όλες τις απορίες που μπορεί να σε απασχολούν σχετικά με τις διαφορές κόστους και απόδοσης που παρουσιάζονται ανάμεσα στη βενζίνη και το υγραέριο, με στόχο να βρούμε την καλύτερη και πιο αποδοτική λύση για κάθε επιθυμία, οδηγό και αυτοκίνητο. 

Κόστος βενζίνης / Κόστος Υγραερίου 

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης που σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας αμφιβολίες στους οδηγούς, έχει ωθήσει πολλούς από αυτούς στο να σκεφτούν και εν τέλει να μετατρέψουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους σε υγραεριοκίνητο. 

LPG prices
LPG prices

Πράγματι, η κίνηση με υγραέριο είναι σημαντικά φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή καύσιμης ύλης. Με την υγραεριοκίνηση είναι γεγονός πως ο οδηγός μπορεί να μειώσει έως και 50-60% τα έξοδα κίνησής του, ποσό που κανείς δε μπορεί να θεωρήσει αμελητέο. Αναφορικά, η μέση τιμή υγραερίου κυμαίνεται γύρω στα 0,80/lt ενώ η τιμή της αντίστοιχης ποσότητας αμόλυβδης σε 1,60/lt. Έτσι, δεν είναι παράλογο που εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται μία έντονη στροφή προς την υγραεριοκίνηση καθώς αποδεδειγμένα αποτελεί ιδιαίτερα φθηνότερη επιλογή από αυτή της βενζίνης ή ακόμα και από την πετρελαιοκίνηση που φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις περισσότερες χώρες. 

Από τι επηρεάζεται το κόστος του υγραερίου; 

Το κόστος του υγραερίου κίνησης δεν αποτελεί μία σταθερή και αμετάβλητη τιμή. Όπως και οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, έτσι και ο μέσος όρος κόστους που απαιτεί η υγραεριοκίνηση επηρεάζεται και καθορίζεται από την τιμή του πετρελαίου. Βέβαια, συγκριτικά πάντα με τη βενζίνη, το υγραέριο προσφέρεται σε σταθερή διαφορά τιμής, περίπου 50%.

Το υγραέριο,ως παράγωγο του πετρελαίου, φυσικά και επηρεάζεται από την εξόρυξη αυτού, τα ποσοστά ζήτησης του και τις τιμές αγοράς του. Βέβαια, ακόμη κι όταν οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν απότομα σε απλησίαστες τιμές ανά λίτρο και οι οδηγοί ξοδεύουν τεράστια ποσά για καύσιμη ύλη, το υγραέριο είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια πορεία αύξησης. με αμελητέα όμως διαφορά από την τιμή στην οποία αγοραζόταν πριν. 

Παράλληλα, επειδή τα αποθέματα υγραερίου εξαντλούνται πολύ πιο αργά από αυτά της βενζίνης, λόγω των ακόμη λίγων αυτοκινήτων που επιλέγουν υγραεριοκίνηση σε σχέση με αυτά που διαθέτουν μόνο βενζινοκινητήρα, η τιμή του υγραερίου πολλές φορές επηρεάζεται από τα δεδομένα του πετρελαίου που αγοράστηκε πριν μερικούς μήνες. 

Έτσι, το υγραέριο αργεί να συμβαδίσει με την αύξηση των τιμών της αμόλυβδης με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται διαφορά μεγαλύτερη του 50% στις τιμές τους, με απόκλιση έως και ⅓! 

Απόδοση κινητήρα με υγραέριο 

performance engine
performance engine

Η απόδοση του κινητήρα που πραγματοποιεί καύση υγραερίου είναι ισοδύναμη με αυτή στο πλαίσιο της βενζινοκίνησης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το υγραέριο αποτελεί μία καύσιμη ύλη πιο “καθαρή”, της οποίας γίνεται ολική καθαρότερη καύση χωρίς να αφήνει κατάλοιπα, έχει ώς αποτέλεσμα την μείωση των φθορών που μπορεί να προκληθούν στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Έτσι, ενισχύεται η ποιότητα και διάρκεια ζωής του κινητήρα του αυτοκινήτου που λειτουργεί με υγραεριοκίνηση, ενώ παράλληλα πολλές φορές η απόδοση παρουσιάζεται έντονα ισχυρή από τον αριθμό των οκτανίων του υγραερίου και την ποιότητα του καυσίμου αυτού. 

Με την σωστή μετατροπή του κινητήρα σε συμβατό με υγραέριο, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτει για τη μέγιστη ποιότητα κίνησης, ένα αυτοκίνητο που κινείται με υγραέριο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ακριβώς όπως με τα δεδομένα της βενζίνης, χωρίς απώλειες, διαφορές και φθορές. 

Υγραέριο και βενζίνη στην πράξη, με λίγα λόγια 

Η επιλογή του υγραερίου ως καύσιμη ύλη για το αυτοκίνητό σας, αποτελεί μία πολύ έξυπνη και ταυτόχρονα αποδοτική λύση. Με δυνατότητες ισάξιες με αυτές της βενζίνης, αλλά τιμές και συνολικά κόστη σημαντικά μικρότερα και συμφέροντα, η υγραεριοκίνηση πληροί τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε πιο οικονομικές και οικολογικές επιλογές. 

Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι κάνοντας οικονοµία µε κάθε χιλιόµετρο που διανύετε µε υγραεριοκινητήρα, όσο περισσότερο οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, τόσο γρηγορότερα θα κάνετε απόσβεση τα χρήµατα που χρειάστηκε η µετατροπή του. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved