Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου σου, ήδη ξέρεις, πώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα και πιο αναγκαία τεχνικά υποσυστήματα για την σωστή λειτουργία του κινητήρα και κατ’ επέκταση ολόκληρου του αυτοκινήτου. 

Όμως, ξέρεις πώς ακριβώς λειτουργεί το ψυγείο του αυτοκινήτου σου και τι είναι αυτό που χρειάζεται για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του; 

Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου : υπερθέρμανση Βεντιλατέρ
Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου : υπερθέρμανση Βεντιλατέρ

Σε κάθε αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης υπάρχει κίνδυνος ο κινητήρας αυτός να υπερθερμανθεί και να προκαλέσει βλάβες σε ολόκληρη την κίνηση του αυτοκινήτου. Ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα, η υπερθέρμανση του κινητήρα ελλοχεύει όλο τον χρόνο και για αυτό τον λόγο πρέπει να δίνουμε περισσότερη βάση στη φροντίδα του συστήματος ψύξης, που μπορεί να προλαμβάνει περιπτώσεις και ζητήματα υπερθέρμανσης. 

Στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως φανερώνει και το όνομά του, γίνεται καύση του καυσίμου ώστε να μετατραπεί η ενέργεια σε κινητική και να προκληθεί η κίνηση του αυτοκινήτου. 

Κατά την καύση αυτή, απελευθερώνεται θερμότητα, της οποίας ένα μέρος απορροφάται από τον κινητήρα και τα δομικά μέρη / εξαρτήματα του. Αναφορικά, τα εξαρτήματα αυτά μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που προκαλούνται κατά την καύση του καυσίμου μίγματος στους κυλίνδρους του κινητήρα με στόχο την κίνηση. Έτσι, αυτό που χρειάζεται ο κινητήρας για να μειωθεί η θερμοκρασία του (από 2000ψC σε 200ψC) είναι η άμεση και σωστή λειτουργία του συστήματος ψύξης. 

car radiator heater isolated on white background
car radiator heater isolated on white background

Τι υγρό χρησιμοποιείται στο σύστημα ψύξης; 

Το υλικό που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την ψύξη του κινητήρα, ονομάζεται αντιπηκτικό ή ψυκτικό υγρό. Όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τα θερμαινόμενα εξαρτήματα του κινητήρα, παίρνει από αυτά μεγάλο μέρος της θερμότητας που τα βλάπτει και μέσω του ψυγείου (εναλλάκτη) την διοχετεύει στο περιβάλλον. 

Για το λόγο αυτό, το υγρό που τοποθετείται στο σύστημα ψύξης δεν πρέπει να είναι καθαρό νερό αλλά να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να είναι αποτελεσματικό σε σχέση με τα τεχνικά και δομικά μέρη του κινητήρα. Συγκεκριμένα, το αντιπηκτικό υγρό είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοχωρητικότητα, ώστε να είναι δυνατή η απορρόφηση της υπερβολικής θερμότητας που παράγει ο κινητήρας. Ακόμη, το ψυκτικό υγρό πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερα χαμηλό ιξώδες (πηκτικότητα), ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ρευστό ενισχύοντας την μεταφορά του μέσα στο σύστημα. 

Εδώ και πολλά χρόνια, έχει καθιερωθεί η χρήση του υγρού ‘παραφλού’ που σύμφωνα με τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες πληροί τα παραπάνω προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω απλό νερό στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου μου; 

Η χρήση του καθαρού νερού αντί για αντιπηκτικό υγρό στον κινητήρα του αυτοκινήτου και στα εξαρτήματα του αναμφισβήτητα δεν ενδείκνυται. Ακόμη κι αν φαίνεται αποδοτική η λειτουργία του, όσο ακόμα είναι υγρό, οι συνθήκες κατά τις οποίες αυτό παγώνει ή εξατμίζεται δεν προσφέρονται για την σωστή λειτουργία του συστήματος ψύξης. Συγκεκριμένα, όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό παγώνει στους 0 βαθμούς και ατμοποιείται στους 100 βαθμούς, θερμοκρασίες που ο κινητήρας αλλά και ολόκληρο το σύστημα καύσης ξεπερνούν. Το ψυκτικό υγρό που πλέον ευρέως χρησιμοποιείται και προτείνεται από κάθε κατασκευαστή, έχει σημείο βρασμού γύρω στους 110 βαθμούς (ανάλογα με τα ποσοστά νερού και γλυκόζης που περιλαμβάνει).

Ποια η λειτουργία του ψυγείου στο σύστημα ψύξης;

Όταν το ψυκτικό υγρό που αναφέραμε μεταφέρεται μέσα στο σύστημα του κινητήρα, απορροφώντας θερμότητα από αυτό, αυξάνεται η δική του θερμοκρασία. Για μπορέσει να επιστρέψει στον κινητήρα με την κατάλληλη θερμοκρασία που απαιτείται, είναι αναγκαίο πρώτα να περάσει από έναν εναλλάκτη, το λεγόμενο ψυγείο, το οποίο θα απορροφήσει την θερμότητα και μέσω του αέρα θα ψύξει ξανά το αντιπηκτικό υγρό. 

Βεντιλατέρ 

Καλά έως εδώ…το ψυγείο όμως πώς διατηρεί την σωστή θερμοκρασία του; 

Σε κατάσταση κίνησης με μία φυσιολογική ταχύτητα, ο αέρας που εισέρχεται μέσα στο σύστημα ψύξης από το περιβάλλον είναι αρκετός για να διατηρήσει το ψυγείο στα επίπεδα θερμοκρασίας που απαιτούνται κι έτσι να συνεχίσει επαρκώς την λειτουργία του. 

Στην περίπτωση όμως που η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι πολύ χαμηλή, τη συγκεκριμένη δουλειά πράττει το βεντιλατέρ, ένας ανεμιστήρας που βρίσκεται κοντά στο ψυγείο του συστήματος. Η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φθορών στους κινητήρες των αυτοκινήτων, προκαλείται κατά την εκκίνηση, όταν δηλαδή η ταχύτητα είναι ακόμη χαμηλή. 

Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου :Βεντιλατέρ
Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου :Βεντιλατέρ

Τι θα συμβεί αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου μου; 

Αν η υπερθέρμανση του κινητήρα και των εξαρτημάτων του, δεν προκαλούσε φθορές και βλάβες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αλλά και σε όλη την λειτουργία του, δεν θα επιμέναμε τόσο πολύ για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του κυκλώματος ψύξης. 

Αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου υπερθερμανθεί και δεν διοχετευθεί κάπου αυτή η θερμότητα που προκαλείται από την καύση, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται σε επίπεδα υπερ-κατανάλωσης ενώ παράλληλα φθορές προκαλούνται και από την ελλιπή λίπανση ή την απανθράκωση του λιπαντικού, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης. 

Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου : υπερθέρμανση Βεντιλατέρ
Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου : υπερθέρμανση Βεντιλατέρ

Είσαι επαγγελματίας; 

Η συνέπεια και ο επαγγελματισμός μας, καθώς και η συνεργασία με το μεγαλύτερο ιστορικό σωματείο στο χώρο του αυτοκινητισμού, την ΕΛΠΑ, αποτελούν τις καλύτερες προδιαγραφές για την προώθηση της επιχείρησής σου.

Εάν λοιπόν σε ενδιαφέρει πραγματικά να εκτοξεύσεις το marketing της επιχείρησης σου, επικοινώνησε μαζί μας για να το κάνουμε πράξη.

Η γνώμη σου μετράει.

Πριν φύγεις, μη διστάσεις να μας πεις την γνώμη σου και αν βρήκες αυτό που έψαχνες στο άρθρο μας, κάνε ένα share στα social σου.

Κύκλωμα ψύξης αυτοκινήτου: Eπαγγελματίες

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved