Τι σημαίνουν οι αριθμοί και τα γράμματα πάνω στα ελαστικά;

Τι σημαίνουν οι αριθμοί και τα γράμματα πάνω στα ελαστικά;

Κάποια στιγμή στη ζωή σου σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι στα πλαϊνά των ελαστικών κάθε οχήματος υπάρχουν ορισμένα γράμματα και αριθμοί που ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και το είδος του ελαστικού. Πιθανώς να ξέρεις ότι οι ενδείξεις αυτές δεν είναι απλά σύμβολα μικρής σημασίας. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πληροφορίες μας δίνουν και σε τι μπορούν να φανούν χρήσιμες; 

Η αναγνώριση των κωδικών των ελαστικών είναι μία ικανότητα που όλοι οι οδηγοί θα έπρεπε να έχουν και να την αξιοποιούν για τη βέλτιστη λειτουργία, χρήση και αντικατάσταση των ελαστικών. 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των συμβόλων(γραμμάτων και αριθμών), εύκολα μπορείς να παρατηρήσεις και να αντιληφθείς την επωνυμία του προϊόντος, την μάρκα αλλά και τον εκάστοτε τύπο ελαστικού. 

Ωστόσο, τα μικρότερα γράμματα είναι εκείνα που δίνουν τις περισσότερες και κυριότερες πληροφορίες. Παίρνοντας ως παράδειγμα την παρακάτω φωτογραφία, σε αυτήν την πλευρα του ελαστικού οι ενδείξεις έχουν ως εξής: 245/50/19 

  • ο πρώτος αριθμός, στην προκειμένη περίπτωση το 245, αναφέρεται πάντα στο πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά (mm). 
  • ο δεύτερος σε σειρά αριθμός μετά την κάθετο, το 50, τονίζει την αναλογία του ύψους του ελαστικού σε σχέση με το πλάτος του πέλματος του. Δηλώνεται με “επι της %” και μετριέται από το τέλος της ζάντας μέχρι και την άκρη του πέλματος.  
  • το γράμμα R δηλώνει την τεχνολογία κατασκευής του ελαστικού. Αναφέρεται στον αγγλικό όρο “Radial”, τον πιο κοινό τύπο κατασκευής ελαστικών στις μέρες μας. Ο αριθμός στα δεξιά, το 19 της φωτογραφίας, αναφέρεται στη διάμετρο της ζάντας (σε ίντσες) στην οποία τοποθετείται το ελαστικό. 

Ο επόμενος κωδικός που θα φέρει ένα ελαστικό, αμέσως μετά από τα σύμβολα για τις διαστάσεις και την κατασκευή του, έχει να κάνει με το μέγιστο βάρος που το κάθε ελαστικό είναι σε θέση να αντέξει. Συμβολίζεται με έναν διψήφιο αριθμό και ο κάθε κωδικός αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα κιλά φορτίου που το εκάστοτε ελαστικό μπορεί να σηκώσει. 

Σε συγκεκριμένου τύπου ελαστικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα φορτηγά οχήματα, ο κωδικός συμβολίζεται με ένα λατινικό γράμμα που αντιστοιχεί στην πίεση/βάρος που το ελαστικό δύναται να αντέξει, με βάση τις στρώσεις λινών που διαθέτει.

Το γράμμα που ακολουθεί το σύμβολο του μέγιστου βάρους, υποδηλώνει τη μέγιστη ταχύτητα που τα ελαστικά μπορούν να αναπτύξουν μέσα σε ασφαλή πάντα πλαίσια. Και στον συγκεκριμένο κωδικό, το κάθε λατινικό γράμμα που αναγράφεται στο ελαστικό αντιστοιχεί σε μία ορισμένη ταχύτητα (χλμ/ώρα).

Ιδιαίτερα σημαντικά σύμβολα είναι αυτά που δηλώνουν την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού. Συμβολίζεται με έναν τετραψήφιο κωδικό, στον οποίο τα 2 πρώτα ψηφία συμβολίζουν την εβδομάδα του έτους και τα 2 τελευταία το ίδιο το έτος κατά το οποίο κατασκευάστηκε το ελαστικό. Έτσι, αν παρατηρήσετε τον κωδικό 1118, τότε το ελαστικό παράχθηκε την 11η εβδομάδα του 2018. 

ΑΛΛΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Και αφού αναλύσαμε τα σημαντικότερα σύμβολα που υπάρχουν στα ελαστικά του οχήματος σου τα οποία είναι απαραίτητο να μάθεις να αναγνωρίζεις, είναι καλό να πάρεις και μία ιδέα για όλες τις υπόλοιπες ενδείξεις που συνυπάρχουν στην επιφάνεια των ελαστικών. 

Πολλές φορές, είναι πιθανό να παρατηρήσεις μικρά αγγλικά γράμματα πριν από τα σύμβολα των διαστάσεων. Τα γράμματα αυτά στοχεύουν στο να δώσουν πληροφορίες για τον τύπο του οχήματος για το οποίο είναι κατασκευασμένα τα εκάστοτε ελαστικά. Έτσι, το γράμμα P υποδηλώνει ότι το ελαστικό προορίζεται για επιβατηγό όχημα (Passenger). Ο κωδικός LT δηλώνει τα ελαφρά φορτηγά (Light Truck), ενώ αν δείτε να αναγράφεται SR σημαίνει ότι το ελαστικό προορίζεται για τρέιλερ. Συνήθης κωδικός είναι επίσης και το λατινικό γράμμα T που αναγράφεται σε ελαστικό ρεζέρβα (Temporary).

Car tires close-up
Car tires close-up

Σε ορισμένα ελαστικά,κυρίως χειμερινά, είναι πιθανό να παρατηρήσετε την ένδειξη M+S, η οποία υποδηλώνει την καταλληλότητα των ελαστικών να χρησιμοποιηθούν σε λάσπη και χιόνι. Αν ο κωδικός αυτός λείπει, τότε διατρέχετε κίνδυνο σε περίπτωση οδήγησης με χιόνι. 

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Ακόμη, τα ελαστικά παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την φθορά, τη θερμοκρασία αλλά και την πρόσφυση σε υγρό δρόμο. 

Όσον αφορά τη φθορά (Traction), οι κωδικοί ποικίλλουν ανάμεσα σε AA , A , B ,C  και υποδηλώνουν το πάτημα του ελαστικού σε υγρό έδαφος και την ποιότητα της πρόσφυσης που προσφέρει το ελαστικό. 

Σε ζητήματα θερμοκρασίας (Temperature) αναφέρεται ο κωδικός A, B ή C ανάλογα με τις συμπεριφορές των ελαστικών με βάση τις θερμοκρασίες που αναπτύσσουν. 

Τέλος, με τον όρο Treadwear ορίζεται η φθορά του πέλματος του ελαστικού και ο κωδικός με τον οποίο συμβολίζεται είναι αριθμοί από το 100 έως το 700, αλλά συνήθως είναι ενδεικτικοί καθώς στο κομμάτι αυτό παίζουν ρόλο διαφορετικοί παράγοντες οδήγησης.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ 

Για τους περισσότερους οδηγούς, οι ενδείξεις των ελαστικών του οχήματός τους αποτελούν απλά ανούσια σύμβολα που δύσκολα κατανοούν. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι πληροφορίες και οι γνώσεις που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει και να αποκωδικοποιήσει με σκοπό την καλύτερη σχέση με το αμάξι του και τις μέγιστες αποδόσεις στο κομμάτι της οδήγησης.

Είσαι επαγγελματίας; 

Έχεις τη δική σου εταιρεία και επιθυμείς να τη φτάσεις στο μέγιστο της επιτυχίας; 

Θέλεις να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις σου και να υλοποιήσεις όλους του επιχειρηματικούς στόχους μέσω της συνεργασίας σου με το odhgos.gr;

Με την ολοκληρωμένη εμπειρία μας και τις άριστες υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε, δημιουργούμε τις καλύτερες προδιαγραφές για τη συνεργασία της εταιρείας σου μαζί μας. 

Η προθυμία και ο επαγγελματισμός μας είναι τα στοιχεία που μας καθορίζουν και οι σχέσεις μας με τους μέχρι τώρα συνεργάτες μας χαρακτηρίζονται από τους ίδιους ως υποδειγματικές. 

Εάν λοιπόν σε ενδιαφέρει πραγματικά να εκτοξεύσεις το marketing της επιχείρησης σου με τους ιδανικότερους όρους, επικοινώνησε μαζί μας για να το κάνουμε μαζί πράξη.

Η γνώμη σου μετράει.

Πριν φύγεις, μη διστάσεις να μας πεις την γνώμη σου και αν βρήκες αυτό που έψαχνες στο άρθρο μας, κάνε ένα share στα social σου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved